Hajót béreltem, de nem kaptam meg

Ha lehet, a chartercégek mindegyik hajójukat kiadják a bevételük növelése érdekében, biztonsági célra nem tartalékolnak hajót. Előfordulhat, hogy az előző bérlő alatt annyira megsérül vagy meghibásodik a hajó, hogy azt a következő bérlőnek nem tudják átadni.  Ha van megfelelő szabad hajója a chartercégnek, amivel a kiesett hajót pótolni tudja, akkor ezt mindenképp fel is ajánlja. Ha a csereként felajánlott hajó újabb, nagyobb, azaz drágább, mint az eredetileg kibérelt hajó volt, akkor a probléma általában megoldódik, a bérlő örömmel fogadja a felajánlott hajót. Ha a chartercégnek nincs a kiesett hajó helyett megfelelő másik hajója, akkor egy közeli, velük jó kapcsolatban álló charter cégtől ők, ha tudnak, bérelnek egy hajót, és ezt adják át az ügyfelüknek, és ezzel meg is oldják a kérdést.

Igazán probléma akkor van, ha nem tudnak cserehajót szerezni. Ilyenkor a bérlőnek nagyon átgondoltan kell mérlegelnie a lehetőségeket. A chartercéggel kötött szerződést át kell néznie, ha van benne ilyen esetre valamilyen útmutató, akkor a szerint kell eljárni.
A charter szerződésben lehet olyan pont, hogy a bérlőnek két napig kötelessége szállodát elfogadni, ha utána biztosított lesz számára a bérelt hajó. Lehetséges, hogy a teljes bérlet idejére is befizeti a charter cég egy szállodába a teljes legénységet, ha ezt a bérlő elfogadja. Ha nem kötünk az új szituációra írásbeli szerződést, akkor két fél szóbeli megállapodásáról van szó, amit utólag mindenki másképp értelmezhet, vagy akár már a kezdetekkor félreérthet. Lehetséges, hogy a pórul járt bérlő inkább egy későbbi időpontban szeretne visszamenni, ugyanarra a hajóra, ilyenkor ne felejtkezzen el megnézni a hajó árát az eredeti és a későbbi időpontban. Rá semmiképen ne fizessen, de ha az újonnan elfogadott időpontban olcsóbb a hajó, akkor kérje vissza a különbözetet.  Ilyen félreértés volt pl. amikor egy bérlő azt hitte, hogy a számára át nem adott hajó miatt előbb 1 hét szállodával, majd egy hónappal később egy hajóval siet a charter cég a bosszúságának feledtetésére. Sajnos a jó tündérek ritkán bújnak chartercég gúnyába.

A legtöbb chartercég, azon viták elkerülése céljából, hogy az egyforma hajót bérlők közül kinek nem tudja átadni a hajóját, a bérlő részére a bérleti szerződés megkötésekor megadja a hajó nevét is.