Olaszország nyugati felén a Tirrén- és Ligúr-tengerek négy legszebb vitorlázási területét szeretnénk bemutatni.

Amennyiben valaki érdeklődik valamelyik út iránt, de nem komplett hajóbérlésben gondolkodik (nincs meg a teljes csapat), akkor ezt kérjük jelezze, és megpróbálunk partnereket szerezni. Vegye fel velünk a kapcsolatot.

Elba és Korzika

Elba és Korzika elérhető Toszkánából bérelt hajóval. A pisai repülőtérre olcsó charterjárat van Budapestről. Egyhetes túra alatt a gyönyörű öblökkel és kikötőkkel rendelkező Elba szigete könnyen elérhető úti cél. A sziget kikötői és öblei valójában egy hétnél több időre is bőven nyújtanak látnivalót. Középkori erődöktől a napóleoni emlékeken keresztül a mediterrán hangulatú kis településekig rengeteg látnivalót nyújt a sziget. Egy hét alatt még akár Korzikára is át lehet hajózni, pl. St. Florent-be, de szerencsével esetleg még Calvi is elérhető. Ezek a korzikai célpontok inkább azoknak ajánlottak, akik nem riadnak vissza az egész napos vitorlázástól sem.

Két hét alatt Korzika akár teljesen körbehajózható úgy, hogy 2-3 nap még Elbára is jut. A Marco Polo útikönyv 15 legajánlottabb korzikai látnivalója közül 7 a tengerparton található, ily módon hajóval is elérhetők. Egy napot rászánva pedig autóbérléssel bármelyik megtekinthető. A kéthetes út továbbá lehetőséget nyújt még a szardíniai Coast Smeralda elérésére is, ahol megtekinthetjük a tradicionális, szardíniai hagyományok szerint felépített Porto Chervo üdülőfalut.

Amalfi, Capri és Sorrento Salernoból bérelt hajóval.

Repülőtér Nápolyban van, kb. 45 perces autóútra a salernoi kikötőtől. Egy hét alatt csak folyamatos egésznapos hajózás esetén fér bele a programba még további két sziget, Palmarola és Ponza természeti szépségeinek (öblök és barlangok) felkeresése.

Olaszország déli területei

Az alább ajánlott hajózási célpontok Olaszország déli területén az olasz csizma orra körüli kikötőkből bérelt hajóval érhetők el. Innen a Lipari (Eoli) -szigetek és Szicília keleti, északi partja, esetleg Málta járható be. Repülőtér Reggio Calabriában és Cataniaban van, transzfer lehetőséggel.

útvonal tervezés

Egy hét alatt a Lipari (Eoli) -szigeteken kívül Taormina is elérhető. A Lipari-szigetek egyik tagja Stromboli, ahol az állandóan aktív vulkán egyik csúcsára egy kiadós esti kirándulás keretében fel lehet jutni.

Két hét alatt további úti célok közül is lehet válogatni, így még a szárazföldön Tropea, Szicíliában pedig Cefalu, Siracusa, Palermo, vagy akár Málta is felkereshető megfelelő szervezéssel, természetesen egymás rovására. Én Szicília nyugati partját is végighajóztam, nem mennék mostanában még egyszer arra, szebb helyeket keresnék fel. A sziget déli partjáról – amerre még nem hajóztam – egy olasz ismerősöm, aki nekem nagyon sok tanácsot adott fenti útjaim előtt, azt mondta: sivatag, felejtsd el!

Észak Szardíniából Coast Smeralda, Korzika, valamint a kettő között fekvő szigetvilág érhető el.

  • Egy hét alatt Coast Smeralda, Korzika déli része (Bonifacio, Porto-Vecchio), valamint a kettő között levő szigetek érhetők el. Az Adriához hasonlóan nagyon biztonságos vízterület, bármilyen szél és hullámzás esetén van hová elbújni.
  • Két hét alatt a fenti célpontokon kívül egész Korzika is körbehajózható.

Megjegyzések:
A Tirrén- és a Ligúr-tengeren a vízmélység miatt – a horvát Adriával ellentétben – kialakul a nyílttengeri hullámzás, ezért itt fontosabb az időjárás-előrejelzés figyelése.
Időjárás-előrejelzés
Olaszországi hajóárak