Hajóbérlés Montenegró területén, mint lehetőség, a 90-es években kezdődött.

Hajóbérlés MontenegróMontenegró kis ország, a tengerpartja sem túl hosszú (160 tmf), ezért nem biztos, hogy minden vitorlázó számára egy teljes hétre elegendő programot tud nyújtani. Erre a problémára Montenegró kiválóan felkészült, az összes charterhajóval el lehet hagyni az országot. A legkönnyebben Horvátországba lehet áthajózni, de akár Olaszország vagy Görögország is úti cél lehet. Sokszor indultam Horvátországból Korfura, de egy korfui útra a hajóbérlés valójában montenegrói indulással az optimális (egy-másfél nap alatt le lehet jutni). Sajnos bárhova is hajózunk Montenegróból, a hajó ki- és beléptetésének procedúráját el kell végeznünk. Ezt mindenki vegye nagyon komolyan, mert az ellenőrzés elég gyakori. Engem például állítottak már meg ellenőrzés miatt péntek este Kotor városának kikötőjétől száz méterre, amikor is nyilvánvaló volt, hogy a hajóval a chartercég számára fenntartott kikötőhelyre iparkodom. Az ellenőrzés gyors volt és korrekt, talán 2 percig tartott. Csak a papírokat ellenőrizték, ezek pedig rendben voltak, a hajónk be lett előtte léptetve a visszaúton Montenegróba.

Montenegró látnivalói közül a legfontosabb a Kotori-öböl, Kotor városa, Budva, Sv. Stefan szigete, valamint a Perast előtt lévő két sziget. Nem igen illik leírnom, nehogy elvegyem mások kedvét, de a perasti Tengerészeti Akadémia Múzeumának kiállításában nagyon nagyot csalódtam (pedig korábban sok alkalommal bosszankodtam amiatt, hogy bár a közelben voltam, különböző okoknál fogva nem tudtam megnézni).

Sajnos Ulcinjban szinte lehetetlen kikötni, ugyanez nem vonatkozik Barra, ott még minden alkalommal volt hely a kikötőben. Budva kikötőjébe, mint minden felkapott helyre, kora délután kell megérkezni ahhoz, hogy legyen esély helyet kapni. Sajnos az orosz milliomos másodosztály sok helyet lefoglalt a kikötőben, ez egyben az árakat is feltornázta a vendéglátás területén. Sv. Stefan-sziget szállodaként üzemel, magánterület az egész sziget, csak vezetővel lehet meglátogatni naponta kétszer (11 óra, 14 óra). A sziget körül ugyan nincs ajánlott horgonyzóhely jelölve, de nem kifejezetten rossz időben én már többször is éjszakáztam a sziget körül horgonyon.

Időjárás előrejelzésként a horvát előrejelzés dél-Adriára vonatkozó részét, vagy a Windy.com előrejelzését célszerű használni.

Amennyiben Montenegróból szeretne hajót bérelni, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Hajóbérlés

Ezen a felületen keresztül tudathatja velünk igényét! Töltse ki a mezőket, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!