Az Adria-Yacht Kft. elméleti tengeri hajóvezetői tanfolyamai az alábbiak
horvát  “B” (horvát felségvizekre szóló) hajóvezetői vizsgára 
–  horvát “C” (nemzetközi vizekre szóló, nyíltvizi) hajóvezetői vizsgára
ICC  (“horvát B”  és  “nemzetközi belvízi” ) közös hajóvezetői vizsgára  – ÚJ LEHETŐSÉG 2022.07.-től
felkészítő tanfolyamok.
A “B” ill. a “C” vizsga tudnivalói itt alább találhatók. Az ICC-ért ugorjon. 

Tisztán csak Gyakorlati
tanfolyamaink pedig a gyakorlási lehetőséget (vitorlázás, motoroshajó vezetés) biztosítják a  tengereken, akár vizsga előtt, akár vizsga után, akár vizsga nélkül, akár családdal, akár baráti társaságban, akár anélkül. Alábbi oldalainkon a vizsgatípusokról  és az ezen vizsgákra felkészítő tanfolyamokról olvashat. Ha vizsga nélküli gyakorlás érdekli, kattintson az alábbi gombra:

Horvát B tengeri hajóvezetői tanfolyam és vizsga

Horvát “B” képesítéssel (hajóvezetői engedéllyel) Horvátország felségvizein, a horvát beltengeren (tehát nemzetközi tengeri vizeken sem, és folyókon sem)  vezethet motoros vagy vitorlás hajót 30 bruttó tonnáig (BT), illetve jet-skit. (Ha bárhol a világon másutt  mégis elfogadják, az csak a véletlen műve, és  komoly probléma – pl. havaria – esetén a biztosítás  nem lesz érvényes). 

A tengeri hajóvezetői tanfolyam legnépszerűbb fajtája a B tanfolyam. A “B” vizsgán való részvétel feltétele a betöltött 16. életév, azonban a 18. év betöltéséig nem vezethető olyan kishajó, amely a vezetőn kívül más személyt is szállít. A fényképes horvát és angol nyelvű vezetői engedély orvosi vizsgálat nélkül megszerezhető és a későbbiekben sincs időszakos orvosi vizsgálathoz kötve az érvényessége.
A sikeres “B” vizsgával járó hajóvezetői engedély egyaránt érvényes vitorlás és motoros kishajóra, valamint jet-skire. A vizsga csak elméleti, ez alól azonban nincs felmentés, a magyar belvízi ill. a magyar tengeri képesítést nem veszik figyelembe. A tanfolyam magyar nyelvű; a vizsga lehet angol, német, olasz vagy horvát nyelvű, zadarban “szinte” magyar nyelvű is.

 “B” típusú tengeri hajóvezető tanfolyamunk típusai:

  • “Távoktatás – on-line tengeri hajóvezetés képzés B”   e-learning  rendszerünkön keresztül (ezzel a tanfolyamtípussal otthon készülhet fel) 
  • Elméleti képzés Magyarországon 
  • Elméleti képzés hajózási gyakorlattal együtt Horvátországban, akár családi, baráti nyaralással egybekötve

A felkészüléshez ajánlott tankönyvünk: “Tengeri kishajós alapismeretek. Irány a horvát B vizsga!”
“Tengeri térképgyakorlatok feladatgyűjteménye” segédletünkkel pedig  a térképes feladatokat – egy oktató térképen – már otthon, előre gyakorolhatja.
Tankönyveinket megtalálja itt:  Könyvek, kiadványok 

Zadari kikötőkapitányság
Horvát tengeri jogsi

Horvát C tengeri hajóvezetői tanfolyam és vizsga

Horvát “C” nemzetközi képesítéssel (jogosítvánnyal) az egész világon, bármely tengeren vezethet motoros vagy vitorlás hajót 30 bruttó tonnáig (BT) vagy  jet-skit, a parttól való korlátlan eltávolodással.

A C típusú tengeri hajóvezető tanfolyam jelentkezési feltétele a betöltött 18. életév és orvosi alkalmasság.

  • A jelentkezéshez semmilyen tengeri vagy egyéb hajós előképzettséget igazolni nem kell. A tanfolyam (ld. még alább is) 25 óra elmélet és 6 óra gyakorlat, amelyet a kikötőkapitányság minden esetben ellenőriz.
  • A C típusú tengeri hajóvezetői tanfolyamok vizsgájához az orvosi megfelelés előfeltétel; az tengerészorvosi alkalmassági vizsgálaton EKG, hallás és látásvizsgálat, vér és vizeletvizsgálat, tüdőkapacitás vizsgálat történik. A látásvizsgálaton a színtévesztést is vizsgálják. Ha valakinek valamilyen egészségügyi problémája van és emiatt kétséges, hogy megkapja-e az orvosi alkalmassági engedélyt, lehetőség van a tanfolyami jelentkezés előtt előzetesen kikérni az orvos véleményét. Pl. ha valakinek volt egy koszorúérműtétje (bypass műtét) az nem kizáró tényező, ha egyébként egészséges a szervezete.
  • A vezetői engedély a későbbiekben 5 évenkénti orvosi hosszabbítás után érvényes.

A “C” vizsga tanfolyamköteles, a C tengeri hajóvezetői tanfolyamot csak AKKREDITÁLT HORVÁT hajósiskola tarthatja Horvátországban, a vizsga a tanfolyam utolsó napján, a kikötőkapitányságon van. A vizsgára jelentkezők számára ingyenes előkészítő tanfolyamot – távoktatási lehetőséget  – továbbá saját tankönyvet, mindezzel stresszmentes horvátországi tanfolyamot és vizsgát biztosítunk.

A felkészüléshez ajánlott tankönyvünk: “Tengeri kishajós alapismeretek. Irány a horvát C vizsga!”  Tankönyveinket megtalálja itt:  Könyvek, kiadványok

Jelentkezne? Kérdése van?