Árjegyzék

Hajóbérlés Görögország mindkét tengerén és számos kikötőből lehetséges. Némi felár ellenében lehetőség van olyan típusú hajóbérlésre is (one-way), amikor a hajót máshol tesszük le, mint ahol felvettük. Ez a módszer nagyon kényelmessé teheti az Égei-tengeri hajózást, ha pl. Pireus (Athén) felől Rodosz felé hajózunk, mert a visszaút kihagyásával nem kell szembe küzdeni magunkat a leggyakoribb széllel, a meltemivel. 

A magyar vitorlázók számára a legkedveltebb úti cél a Kikládok szigetcsoport, ez azonban az Égei-tenger szelesebb részéhez tartozik. A globálisan változó időjárásban ma már kevésbé lehet arról beszélni, hogy milyen “szokott lenni” az időjárás egy adott intervallumban, az Égei-tengerről talán mégis meg lehet kockáztatni, hogy szeptemberben,  a már csökkentett, baráti árak (bérleti díjak) mellett barátságos tenger is várja a hajósokat – hasonlóan július-augusztusban.

Az Égei-tengert olyan vitorlázóknak ajánljuk, akik tudják magukról, hogy bírják a hullámzást. Ha a szél megérkezik, az Adriához képest mély vízben a hullámzás is gyorsan kialakul. A kikötők között jellemzően nagyobbak a távolságok mint az Adrián, horgonyzóhely is jóval kevesebb van, így a hajóval sem könnyű hullám mentes menedéket találni, ha arra vágyna a legénység.

Az időjárás előrejelzésről a Hellenic National Meteorological Service (HNMS) adását hallgatva, vagy ennek linkjét olvasva érdemes tájékozódni.
Az előrejelzés nagyon  korrekt, a linken minden megtalálható, a VHF rádióadások csatorna és időbeosztása is, ha nem lenne internet hozzáférés. A honlapon a marine fülre kattintva kapjuk a hajózáshoz szükséges értékes információkat.

A görögök nem szedik olyan szigorúan a kikötői díjakat, mint a horvátok (korábban előfordult, hogy egy egyhetes út alatt sehol sem kellett kikötői díjat fizetni).  Az édes vízért viszont fizetnünk kell, ezt vételezhetjük zsetonnal a mólóról, vagy fizethetünk ott egy csapnyitogató embernek, belátásunk szerinti összeget, néhány helyen pedig még a lajtos kocsi is divatban van. A víz sok helyen nem ivóvíz (!!) tehát a hajóbérlés Görögország esetében a víz minőségének tisztázásával kezdődik.  Ha ez valamilyen ok miatt nem lehetséges, akkor jobb azt feltételezni, hogy a hajó víztartályában nem ivóvíz van, mivel elég valószínűtlen, hogy az előző bérlők hónapokon keresztül csak azt töltöttek volna bele.

Hajóbérlés GörögországSok kikötőben a zsúfoltság miatt több sorban, akár négy sorban is állnak a hajók (a képen 3 sor látható), vagy egyetlen bójára vannak orral úgy egymás mellé kikötve, hogy a kikötőt sokszor csak fordított érkezési sorrendben lehet elhagyni. Ezt a tényt már az útvonal tervezésekor is figyelembe kell venni, ilyen kikötőből nem fogunk tudni korán reggel elindulni.

ÁRJEGYZÉK

Hajóbérlés

Ezen a felületen keresztül tudathatja velünk igényét! Töltse ki a mezőket, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot!