HajóvásárlásHajóvásárlási tanácsadás” szolgáltatásunk legrégebbi szolgáltatásaink közé tartozik. Ezerkilencszázkilencvenegy óta nagyon sok vevőnek adtunk tanácsot, döntő részben meg is fogadták őket. Hajóvásárláskor nagyon körültekintően kell eljárni, mert ha egy elsietett vásárlás után kiderül, hogy mégsem azt a hajót kellett volna megvenni, nagyot lehet bukni az eladásán. Azok az ügyfelek, akik hajóvásárlási tanácsadás szolgáltatásunkat igénybe vették, nem cseréltek hajót a következő jó néhány évben, ha csak azért nem, mert időközben már egy nagyobb hajót is megengedhettek maguknak. 🙂

A vásárlás elkapkodásának,  vagy egy rossz döntésnek elég súlyos anyagi következményei lehetnek. Az egyik legrosszabb, de eléggé tipikus eset,  ha valaki azzal keres meg, hogy tengeri hajós vizsgát szeretne tenni, mert sok x millióért vett egy hajót,  azt a hajót vásárlás előtt ki is próbálta, de semmilyen más hajón még nem ült. Azt hiszem ezt nem kell kommentálnom. Kicsi a valószínűsége, hogy mégha az első felbuzdulás után meg is szereti a hajózást, akkor is pont az a hajó fog hosszú távra is megfelelni neki.  Nekem egy hajókereskedő egyszer ezt mondta: “Nekem nem a hajókhoz kell értenem, hanem azt kell észrevennem, hogy a vevőjelölt zsebe kidagad a pénztől, és azt a pénzt kell tudnom onnan kiénekelni. Hajóvásárlási tanácsadás?! Ha értenék hozzá, kevésbé sikeres kereskedő lennék. Ha nem az igényeinek megfelelő hajót vesz a madár, akkor azt is nálam fogja eladni, és az új hajót is nálam veszi majd meg! Kell nekem ennél több?!”

Mi nem így gondolkozunk. A hajó kiválasztásakor hasonló a helyzet, mint az autóknál: ki kell tudni választani a megfelelő típust. Ez még nagy hajózási gyakorlattal bíró embernek sem könnyű, főleg azoknál a hajótípusoknál nem,  amelyeket nem csak napközben használunk, hanem bennük is élünk, alszunk, lakunk egy ideig. Különösen fontos a szakértelem használt hajók esetében, mivel – az autókhoz hasonlóan – itt is ugyanúgy meghatározó a műszaki állapot. Nagyon alaposan fel kell tudni mérni, hogy mi szorul azonnali javításra, mi mennyibe fog kerülni, stb.

Hajóvásárlási ügyben a fentieken túl a vízterület, ill. a kikötő kiválasztásában, továbbá gazdasági befektetés esetén lízing és charter kérdésekben is segítséget nyújtunk.