Bérelt hajónkkal havária történt, mi a teendő?

Havária (hajóbaleset) esetén, ha abban egy másik hajó a vétkes, fel kell venni egy jegyzőkönyvet, és a másik hajó kapitányával alá kell íratni. Nem árt néhány fényképet készíteni a saját és a másik hajót ért sérülésről. Ha a másik hajó is charter hajó, akkor hívjuk fel a saját charter cégünket, beszéljük meg velük az esetet, a másik hajó és annak chartercége nevét is adjuk meg. Kisebb károknál a két cég lerendezi egymás közt az anyagi következményeket a visszatartott kaucióból. Amennyiben a kár a kaució mértékét meghaladja, be kell jelenteni a káreseményt a legközelebbi kikötőkapitányságon. Ha a havária felelőse magánhajó, és a kárösszeg a kauciónál kevesebb, fel kell venni a charter cégünkkel a kapcsolatot, és elkérni a károkozótól a kárértéket. Ha nem hajlandó kifizetni, el kell hajózni vele a legközelebbi kikötőkapitányságig. Ha nem hajlandó velünk jönni, akkor VHF rádión értesíteni kell valamelyik hatóságot (rendőrség, kikötőkapitányság, parti őrség).
Ha nem egy másik hajóval kapcsolatos a havária és eléri vagy meghaladja a kaució mértékét, akkor be kell hajózni a legközelebbi kikötőkapitányságra, és jegyzőkönyvet kell felvetetni az eseményről.
Sokszor nehéz a havária kárértékét megbecsülni, főként a munkadíj oldalt. Sok esetben még a charter cég is ajánlatot kér, ők sem tudják kapásból. Ha nekünk kell felmérni a kár összegét, inkább becsüljünk a javításra nagyobb összeget, mint kisebbet.