Charter ár összehasonlítás – görög, horvát, olasz – FIGYELEM, nincs frissítve! 

Azoknak, akik már kicsit unják Horvátországot, nem kérdés, hogy újabb tengereket fedezzenek fel. A lehetőségek számbavétele azok részére is hasznos lehet, akik egyenlőre nem terveznek az Adrián kívüli hajózást.

Évek óta, már csak a munkánkból adódóan is, figyelemmel kísérjük a környező országokban a charter árak mozgását. Míg az utóbbi években a horvát charter árak folyamatosan emelkedtek, addig Olaszországban leginkább stagnáltak, Görögországban pedig folyamatosan csökkentek. A görögországi árcsökkenés hatására egyre több magyar vitorlázó keresi fel az Égei- és a Ion-tengert, a mostani árakon nagyon vonzó célpont a görög szigetvilág. 

A charter katalógusokban szereplő árak összehasonlításával  a hajó bérleti költségéről kapunk egy viszonyítást, a nyaralás teljes költségének kiszámításához figyelembe kell venni a járulékos költségeket is. Ezek a következők:
– a hajóbérlés teljes költsége,
– a leutazás költsége (gépkocsi esetén vegyük bele a sztrádadíjat és a kikötői parkolás, repülőgép esetén a transzfer költségeit,
– kikötői díj, ill. fizetős, kibójázott öbölben tartózkodás díja, nemzeti parki belépődíjak,
– hajó üzemanyagának költsége,
– üdülőhelyi díjak.

Az utazás költségénél egyértelmű a horvát előny. A körülbelüli távolságok Budapesttől autóval: Horvátország 700 km, Olaszország 1050 – 2000 km, Görögország 1500 km. Olaszország felé szlovén tankolással, Görögország felé pedig makedón tankolással lehet mérsékelni a költségeket.

Kikötői díjak tekintetében Görögország a legolcsóbb, utána Olaszország (kivéve július, augusztus), majd Horvátország a legdrágább, itt az olaszhoz képest is dupla árakkal számolhatunk.

Üzemanyag költségben a horvát a legolcsóbb, majd a görög és olasz következik.

Olaszországban külön felszámítják az ágynemű mosási költségét, ez náluk nincs benne a transitlogban. 

A jobb eligazodást segítve úgy döntöttünk, hogy ezentúl évről-évre közreadunk egy charter ár összehasonlítást egy reprezentatívnak tekinthető hajótípus esetében. A charter ár összehasonlítás három,  találomra kiválasztott görög, horvát és olasz partnercégünk árai alapján történt.  Ezek után kerestünk egy olyan népszerű hajót, amely mindhárom cég kínálatában megtalálható volt. A Bavaria 44-es típusra esett a választás, amely kora miatt már az olcsóbb árfekvésű hajók közé tartozik. Az összehasonlítás azonban eléggé reprezentatív, lehet általánosítani belőle. A grafikont érdemes átnézni, mert pl. július két utolsó hetében az olasz és görög ajánlatok árelőnye már 700 Euró a Bavaria 44-es esetében, ami bőven elég ösztönzés arra, hogy ebben az időszakban inkább náluk vitorlázzunk.

charter ár összehasonlítása