Jachtvezető tanfolyam – Yachtvezető tanfolyam

– Yacht Master A 
– Yacht Master B

Yacht Master A tanfolyam
A tanfolyam  elvégzése után a hajóvezetői engedély 100 Bt hajóméretig, korlátlan eltávolodással, vagyis a világ összes tengerére érvényes. A tanfolyam feltétele a betöltött 18. életév, az általános iskolai végzettség és az orvosi alkalmasság, hajós előképzettség nem szükséges. A vezető engedély 5 évenként orvosi hosszabbításra szorul, melyet Horvátországban végeznek. A tanfolyamra tengeri vagy belvízi hajóvezetői képesítés nélkül is lehet jelentkezni. 

Yacht Master B tanfolyam
A jelentkezés feltétele, hogy legyen valamilyen horvát (B, C vagy Yacht Master A) tengeri hajóvezető engedély, radar kezelői engedély, valamint 3 év igazolt hajózás motoros vagy vitorlás hajón. A Yacht Master B hajóvezető engedély 500 Bt-ás felső határig érvényes. 

A tanfolyamok akkreditált horvát oktatási intézményben történnek. Érdeklődés esetén tájékoztajuk, hogy hová forduljon.  

 

jachtvezetői tanfolyam

Érdekesség: a képen látható hajót a szárdíniai Portisco kikötője előtt fényképeztem, és sokáig gondolkodtam azon, vajon miért is építették ilyen fedélzettel. Egyre inkább arra jutottam, hogy van létjogosultsága egy ilyen hajónak is. Ehhez azonban feltételeznem kellett, hogy a fedélzeten látható 70 lábas vitorláson, a két kisebb motoroson és a helikopteren kívül még akad egy-két jolle, kajak, szörf, kerékpár is valahol a hajóban. Továbbá azt is gondoltam, hogy a tengeralattjárót csak azért nem látom a fedélzeten a vitorlás mellett, mert éppen úton van. Később megkerestem a Le Grand Bleu (így hívják ezt a hajót) honlapját, és nagyot csalódtam, tengeralattjáró helyett ugyanis csak egy 65 lábas motoros yacht-nak van helye még a fedélzetén. Ha valakinek még ezek után is tetszene a hajó, akkor jöjjön a hideg zuhany, sajnos még a Yacht Master B igazolvánnyal sem vezethető, a mérete több mint tízszeresen haladja meg a vezetői engedély felső határát. Természetesen a Yacht Master B után is tovább lehet tanulni!!

Aki esetleg tovább érdeklődne még a hajó iránt, az alábbi linkeken megteheti:

http://en.wikipedia.org/wiki/Le_Grand_Bleu_(yacht) vagy 
http://www.superyachts.com/motor-yacht-3091/le-grand-bleu.htm.