Legyen-e gyanús az olcsó hajó?

Cégünk, az Adria-Yacht Kft csak legálisan bérbeadott hajókkal foglalkozik, a fekete charter nem a mi területünk. A fekete charterben kiadott hajókkal nagyon nagyot bukhat a bérlő, nagyon sok benne a buktató. Ezen a területen nem lehet sok évtizedes tevékenységet folytatni, még sok éveset sem.

A megbízható, komoly chartercégek nagyon ritkán adnak 20%-nál nagyobb bérleti díj kedvezményt. Ennél nagyobb mértékű kedvezmény csak last minute akcióban fordulhat elő. Az olcsó hajó feltétlenül gyanús kell, hogy legyen. Általában az élet más területein is érvényes az a szabály, hogy ha valami túlzottan olcsó, akkor annak rendszerint nem az az oka, hogy egy kiváló minőségű terméket értékelnek le reklám céljából. Olcsó hajó nem sűrűn fordul elő a charter világában, ezért kellő gyanakvással kell fogadni az ilyen árakat. Sokan azonban nem tudnak ellenállni az olcsó hajónak, pedig a bérlés előtt nem ártana a charter világ működésével tisztába lenni. 
A charter cég által üzemeltetett hajó tulajdonosa egy külső magánszemély vagy maga a charter cég. Mindkét esetben előfordulhat, hogy egy lízingelt vagy hitelre vett (ezek az  általános esetek) hajó esetében a tulajdonos nem, vagy csak igen neheolcsó hajózen tudja fizetni a hajóval kapcsolatos kötelezettségeit. Ilyen esetekben fordulhat elő, hogy a pénzbevétel-növelés kényszere miatt nagymértékű akcióval próbálják kívánatosabbá tenni a hajót és menteni a helyzetet, elódázni a hajó tulajdonjogának az elvesztését vagy a cég felszámolását. Ezekben a helyzetekben nehezen elképzelhető, hogy a kényszer miatt leárazott hajó szezonra való felkészítése, karbantartása hiánytalanul megtörtént volna. Ezeknek a hajóknak az állapota jellemzően már elég rossz, bérlőjének általában rengeteg bosszúságot okoz. Horvátországban charterben futó hajó van lefoglalva a bankok és lízingcégek által. Ezeket a hajókat a lízingcégek elkezdik árulni, de közben hagyják őket charterben dolgozni addig a pillanatig, amíg nem jön vevő a hajóra.