Soha nem voltam konyhatündér, így ez a legnehezebben megválaszolható kérdés a számomra. Most, ennek a válasznak az írásakor elhatároztam, ha egyszer sok időm lesz, lefényképezem a hajókonyha tartozékait. Inkább a fényképeket teszem ide, minthogy felsoroljam, mit is szokott tartalmazni.

A “szokott” itt a leghelyesebb kifejezés, mivel nincs egységes előírás még egy ugyanazon chartercégen belül sem. Ha különböző tulajdonosai vannak a hajóknak, a felszerelések is különböznek.  Az is előfordul, hogy egy-két hét múlva ugyanazon a hajón hiába keresünk olyan eszközt, ami korábban biztosan volt rajta. Volt olyan olasz hajó, ahol háromféle sajtreszelőt is találtunk, horvát vagy görög hajón viszont még nem láttam ilyet.

Probléma leginkább a kávéfőzővel szokott lenni, sok hajónál csak a neszkávé készítésére alkalmas kávékiöntőt adnak, de találkoztam már 220 V-os nagyon szép elektromos kávéfőzővel olyan hajózásunk alatt, ahol 6 napot nyílt tengeren töltöttünk (aggregátor pedig nem volt a hajón). Volt olyan hajó, ahol nem volt konzervnyitó. Ha olyan csapat érkezett a hajóra akik szerettek sütni-főzni, ezt valahogy mindig megoldották. Edényeket, tányérokat meg egyéb konyhai eszközöket, ha nincs valamire előre tudottan speciális igény, nem érdemes levinni! 

Amit érdemes: konyharuha, konyhai papírtörlő, mosogató szer és szivacs (néhány cégnél előfordul, hogy ez utóbbi kettőt is biztosítják a bérlőnek). Esetleg a megszokott, több feladatra is alkalmas késünket vigyük le, mivel leggyakrabban életlen késeket találunk a hajón. (Csak a végén ne felejtsük ott!!!)