Tengeri hajóvezetéshez szükséges igazolványok

A tengeri hajóvezetéshez szükséges igazolványok a hajóvezető részéről
– Olyan érvényes hajóvezetői engedély, amely megfelel a hajó típusának és az illető vízterületnek.
Ami a vízterületet illeti, pl. Horvátországban a horvát vízterületre érvényes  a “horvát B típusú hajóvezetői engedély”.  Nemzetközi vizekre  pedig érvényes pl. a  “horvát C típusú hajóvezetői engedély”.  A magyar tengeri hajóvezetői képesítések is érvényesek Horvátországban.
A horvát B ill. C engedélyekkel bruttó 30 tonnáig vezethető hajó.
(részletesebb információkat a horvát engedélyekről itt talál)
– Érvényes VHF-rádió kezelői vizsga (a horvát képesítések (B, C) ezt magukban foglalják
– Érvényes útlevél, vagy ahol elfogadják, ott  személyi igazolvány

A tengeri hajóvezetéshez szükséges igazolványok a hajó részéről
– Érvényes hajólevél
– Érvényes kötelező biztosítás
– Egyes országokban kérhetik valamilyen elnevezéssel (pl. jelzőrendszer működtetéséhez hozzájárulás) a hajó nevére egy speciális engedély kiváltását, amely nélkül nem lehet hajózni. Ezek az engedélyek általában a kiváltástól számítva egy évig érvényesek.

A tengeri hajóvezetéshez szükséges igazolványok cégünk tanfolyamain megszerezhetők. Horvát vízterületre a horvát B típusú hajóvezetői engedélyt, a világ összes tengerére a C típusú hajóvezetői engedélyt ajánljuk. 

Mielőtt egy idegen országban hajóznánk, akár saját, akár bérelt hajóval, szükséges tisztázni, hogy az illető országban mi számít nyilvántartásra kötelezett járműnek, illetve milyen vízi jármű vezetéséhez kérnek hajóvezetői engedélyt. Lehetséges, hogy olyan járműre kérnek hajólevelet, ami nálunk nincs nyilvántartásra kötelezve (pl. csónaknak minősül és engedély nélkül vezethető), vagy esetleg olyan teljesítményű motorcsónakot is vezethetünk engedély nélkül, amit itthon nem. Fontos tudni, hogy az engedély nélkül vezethető járművek esetében (pl. csatornahajók) is tisztában kell lennünk az illető vízterületre vonatkozó összes szabállyal. Havária esetén nem eredményes védekezés az, hogy honnan tudtam volna ezt vagy azt a szabályt, hiszen nekem nincs hajóvezetői engedélyem, aki pedig átadta a hajót, az nem beszélt erről. Ez körülbelül annyit érne, mintha egy kerékpárt bérlő magyarázná, hogy a kölcsönzős a hibás, mert amikor átadta neki a kerékpárt, nem magyarázta el a KRESZ lámpák fényeinek jelentését. 

Ha egy világkörüli út során lejárna a hajólevél vagy a hajóvezetői engedély, akkor forduljunk bizalommal egy útba eső, a hajó lobogója vagy a hajóvezetői engedélyünk kiadásának országa szerinti konzulhoz, neki ugyanúgy joga van mindkét okmányt meghosszabbítani, mint mondjuk egy magyar konzulnak egy magyar útlevelet. Természetesen a hosszabbításhoz, ha az az illető országban is eljárási mód, elrendelhetnek a hajóvezető részére orvosi vizsgálatot, vagy a hajólevél hosszabbításhoz szakértői vélemény beszerzését.