Tengeribetegség. Bírom-e majd a tengert? 

 
tengeribetegségAkik még nem hajóztak tengeren, csak másodlagos tapasztalatból következtethetnek arra, hogy hullámos tengeren utoléri-e őket a tengeribetegség. A tengeribetegség a szervezet védekezése miatt alakul ki. Az egyensúly- és a látásközpont egymásnak ellentétes üzeneteket küld az agy számára. Az agy, ezt a számára ismeretlen helyzetet úgy értékeli, hogy mérgezés történt a szervezetben, ezért a szervezet megmentése érdekében egy rosszullét programot indít, ennek keretében hányással próbálja meg eltávolítani a gyomorból a mérgező anyagot. A tengeribetegség iránti érzékenység hosszú távon csökken, ha az illető folyamatosan hajón él. Az agy előbb-utóbb el kezd alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Sajnos ez eltarthat akár egy-két évig is. Ez azoknak jó hír, akik tengeribetegségre hajlamosak és a hátralévő életüket hajón szeretnék eltölteni, de akik csak egy-két hetes hajózásra készülődnek, nem jelent megoldást.
 
Természetes módszerek a tengeribetegség tűrőképesség növelésében
– Ha valaki azt gondolja vagy tudja, hogy hajlamos a tengeribetegségre, akkor 2 héttel a hajózás megkezdése előtt kezdjen el B6 vitamint szedni, napi egy szemet. Ezt a hajózás végéig szedje, az adagot nem érdemes növelni, attól a hatása nem lesz jobb. A B6 vitamin a azt a tűrőképességet növeli, ahol a tengeri betegség jelentkezni fog. Megfigyeléseim szerint aki B6 kúra nélkül fél méteres hullámzásnál kezdte érezni a rosszullétet, az a kúra betartásakor a közel egy méteres hullámzást is bírta. Hajózás alatt aki tengeribetegségre hajlamos, lehetőleg a fedélzeten tartózkodjon úgy, hogy egy fix pontot (sziget, horizont, stb.) nézzen. Ha a hajó belsejében tartózkodik, akkor olyan helyen feküdjön – lehetőleg a hasára –  amely a legkevésbé mozog, és próbáljon elaludni. 

– Gyömbér gyökér vagy ilyen tartalmú kapszula fogyasztása a hajózás kezdete előtt 1-2 órával szintén növeli a tűrőképességet. Kapszula használata esetén el kell olvasni a használati utasítást és meg kell kérdezni orvosát, gyógyszerészét valamint kapitányát.

–  A Ciroen cég árul egy olyan szemüveget (helyesebben szemüvegkeretet), amely szerintük a tengeribetegség leküzdésére alkalmas. A szemüveg neve Seetroen. Állítólag, ha jelentkezik a rosszullét és valaki felteszi a szemüveget, akkor az 12 perc után le is vehető, mert ennyi idő alatt az agy alkalmazkodik a helyzethez. Tehát népesebb csapat esetén sem kell mindenkinek vennie egy saját szemüveget –  az ára 99 Euró. A szemüvegnek  a fejlesztése legalább másfél évtizede elkezdődött, akkor hallottam először róla, igaz még holland fejlesztésként. Ha majd megjelennek a távolkeleti illegális másolatok, a szemüveg ára 5 Euró alá fog csökkenni. : ))

Gyógyszerek tengeribetegség esetén
Magyarországon a legismertebb a Deadalon tabletta a tengeribetegség ellen. A hajózás megkezdése előtt 1 órával kell bevenni. Ha ez nem történt volna meg, és a tengeribeteg hány, akkor a kúp változata ajánlott. Sokan nem szeretik szedni, mert fokozott álmosságot okoz. Vény nélkül kapható. A scopolamin alapú készítmények közül a tapasz a legkedveltebb. Fül mögé kell felragasztani, hatása 3 napig tart. Csak orvosi rendelvényre kapható.
A végére egy kis vigasz azoknak akik hajlamosak a tengeribetegségre, nincsenek egyedül, még szakmabelieket is kínozhat ez a betegség. Sajnos már elfelejtettem hol hallottam vagy olvastam egy mondást a tengeribetegségről, szerzőjéről csak annyi maradt meg bennem, hogy egy angol tengerésztiszt volt: “a tengeribetegség kezdetekor az ember azt hiszi meghal, később nagyon szomorúan konstatálja, hogy ez sehogy sem sikerül neki”.