Hajó átadás-átvétel (check in – check out)

Hajó átadás-átvétel lebonyolításához minden charter cég ad egy listát, a skipper munkájának megkönnyítésére. Az átvételi procedúra után ennek egyik aláírt példánya a cégnél, másik a skippernél marad.
Legegyszerűbb és legcélszerűbb a hajó átadás-átvételi listáján tételről tételre végigmenni, így nem maradhat ki semmi mozdítható felszerelés a leltárból. A tételek meglétének ellenőrzése mellett azok sérülésmentességét és működőképességét is ellenőrizni kell. Pl. látom a kokpitből, hogy a fedélzeti korláthoz rögzítve megvan a csáklya, de ha nem ellenőrzöm az épségét, akkor előfordulhat, hogy nemcsak nem tudom normálisan használni a hajózás alatt, de még ki is fizethetem, ha a check out-nál véletlenül leellenőrzik. A hajó átadás-átvétel leltárának befejeztével ellenőrizni kell:
– a hajótest épségét,
– ajtókat, kilincseket, belső bútorok épségét,
– a hajófények, belső lámpák működését,
– a motor állapotát, motorolaj szintet, tartóbakok épségét, ékszíj feszességét,
– hűtőszekrény, gáztűzhely, WC-ék, csaptelepek működését,
– a fenékvíz mennyiségét a motortérben is.
Ha találtunk olyan problémát, amit a charter cég nem tud orvosolni, de ettől még kivinnénk a hajót, akkor ezt be kell írnunk a megjegyzés rovatba.
Ha a hajótest vagy a belső bútorzat sérült, akkor a legegyszerűbb lefényképezni és megőrizni az átadásig. Gyakran előfordul, hogy átvételkor, ha nagyon  fúj a szél, nem lehet a vitorlákat leellenőrizni, ekkor ezt is írjuk be a jegyzőkönyvbe. Kifutás után viszont a lehető leggyorsabban húzzunk vitorlát és ellenőrizzük le őket.
Személyes tapasztalatom szerint a charter cégek jóindulatúan állnak a bérlő által okozott kisebb problémákhoz. Sokkal inkább érdekük az, hogy elégedetten távozó és így talán visszatérő bérlőt szerezzenek, mintsem keressenek néhány Eurót a javítás, pótlás költségén. Számtalanszor azt tapasztaltam, hogy a tényleges javítási költség árát sem számították fel.
Amennyiben nagyobb kár keletkezett és a charter cég előre nem tudja megmondani a pontos javítási költséget, akkor a kauciót visszatartják. Ilyenkor nem lehet velük alkudozni, hogy mondjuk a kaució 2000 Euró volt, a kár pedig semmikép sem lehet több, mint 300 Euró, adják vissza a különbözetet. A teljes kauciót visszatartják, amíg nem biztosak a javítás pontos összegében.